NK 4000 nehézkultivátor

A KÜHNE szántóföldi nehézkultivátor egy sokoldalúan alkalmazható munkagép, amely néhány centimétertől akár 300 mm mélységig is alkalmas különböző talajmunkákra. Tarlóhántásra, magágy-előkészítésre, füves- és nem művelt területek feltörésére, talajlazításra 30 cm mélységig , valamint intenzív porhanyításra nehéz talajokon.

A nehézkultivátor vontatott kialakítású, 4 m munkaszélességű, vonószemes csatlakozású munkagép. A berendezés vázszerkezete robusztus kivitelű, speciális zártszelvényekből, hegesztett kivitelben készült.

A központi váz két gerendelyes, melyhez csuklókkal kapcsolódnak a hidraulikusan működő, jó talajkövetést biztosító szárnykeretek. A központi vázszerkezet mellső részére csatlakozik a magasságában hidraulikusan állítható vonórúd, valamint a szintén hidraulikus működtetésű, 500/50-es gumiabroncsokkal szerelt járószerkezet. A művelő kapák részben a központi vázszerkezeten, részben pedig a szárnyakon kerültek elhelyezésre. Az egyengető tárcsaelemek, valamint a visszatömörítő hengersorok a központi vázszerkezet és szárnyak hátsó részéhez hidraulikus, karos működtetéssel kapcsolódnak.

A berendezés sokoldalúságát az egymástól függetleníthető művelőelem-sorok biztosítják, melyek az alábbiak:

A berendezés első művelőeszköze két sorban elhelyezett, egyedi csapágyazású, gumirugós felfüggesztésű tárcsaelemekből (32db) áll, melyek magassága a többi művelőelemtől függetlenül, hidraulikusan állítható. A tárcsasorok közti nyújtott elrendezés nagy átömlési keresztmetszetet biztosít, így a nagyobb tömegű szervesanyagok is hatékonyan keverednek a talajba. A speciális, gumirugós tárcsafelfüggesztésnek köszönhetően a tárcsalapok mikrorezgést végeznek, ennek következtében a berendezés rögaprító hatása fokozódik. Az 510 mm-es átmérőjű csipkés tárcsalapok hosszú élettartamát a speciális anyagminőség, valamint élkiképzés biztosítja. A tárcsaelemek egymáshoz képest 250 mm-re helyezkednek el, melyek kúpgörgős csapágyazással és labirint-gumi porvédő rendszerrel szereltek, kis karbantartás igényűek.

A második művelőeszköze a fővázon és a szárnyakon nagy átömlési keresztmetszetet biztosító, három sorba elhelyezett kapaegységek (14db), melyek a teljes munkaszélességben egyenletesen kerültek kiosztásra 270 mm-es művelőszélességre egymástól. A szabad vázmagasság: 825 mm. A kapaegységek dupla csavarrugós előfeszítéssel rendelkeznek, melynek következtében mikrorezgéseket végeznek, így talajaprító hatásuk kedvezőbb. Talajművelési feladattól függően a kapaegységek felszerelhetők:

  • 310 mm szélességű lúdtalpkapákkal, így a talajszelvény teljes átvágása is biztosítható maximum 170 mm-es munkamélységig

  • egyenes és csavart, 70 és 90 mm széles késelemekkel, melyekkel mintegy 300 mm-es munkamélység biztosítható. A késelemek feltörik az eketalpat, így javul a talaj vízháztartása. A kapaegységeket a rugós biztosítás mellett nyírócsavaros biztosítás is védi a túlterheléstől. Bizonyos talajmunkák esetén a kapák kifordíthatók, így a talajmunkában nem vesznek részt.

A harmadik művelőelem-sor a talajfelszínt egyengető tárcsaelemek, melyek művelési mélysége a kések művelési mélységével arányosan változik és elempáronként csavarorsóval állítható. A tárcsaelemek élezett, sima tárcsalapos kivitelűek, és gumirugós felfüggesztéssel kapcsolódnak a központi fordító mechanizmushoz.

A negyedik művelőelem-sor egy hidraulikusan állítható, 500 mm átmérőjű, D-D profilú hengersor. Feladata a talajfelszín részleges lezárása, valamint a munkamélység tartása. A hengerborona három részre osztott, így a maximum 1400mm munkaszélességű sorelemek jobban követik a talajfelszínt és egyenletesebb munkát végeznek. A hidraulika rendszer kialakítása révén a kultivátor tömegének nagy része a hátsó tömörítő sorokra terhelhető, így biztosítva bizonyos talajkörülmények közt az erőteljesebb visszatömörítést. A berendezés hidraulikusan 3 m-re összecsukható. A kultivátor további előnye a sokoldalúság: a tárcsák, a kapák és a tömörítő hengersor egymástól függetlenül állítható, így a KÜHNE szántóföldi kultivátor a legkülönbözőbb talajtípusokhoz alkalmazható.

Néhány centimétertől akár 300 mm mélységig is alkalmas különböző talajmunkákra. A berendezés sokoldalúságát az egymástól függetleníthető művelőelem-sorok biztosítják.
A kapaegységek dupla csavarrugós előfeszítéssel rendelkeznek, melynek következtében mikrorezgéseket végeznek, így talajaprító hatásuk kedvezőbb. A hidraulika rendszer kialakítása révén a kultivátor tömegének nagy része a hátsó tömörítő sorokra terhelhető, így biztosítva bizonyos talajkörülmények közt az erőteljesebb visszatömörítést.
TípusnévKühne NK 4000
Munkaszélesség4000mm
Szállítási szélesség3000mm
Szállítási hossz9200mm
Munkasebesség8-12km/h
Munkamélység70 - 300mm
Területteljesítmény2,4 - 3,6ha/h
Tárcsaelemek száma32db
Kapaelemek száma14db
Hidraulikus áramkörök száma4 (5)db
Alapgép tömege7000kg
Szükséges traktorteljesítménymin. 161 (220)kW (LE)