KMG FF kompaktor

A KMG típusú kompaktorok rendeltetése a szántás elmunkálása, a vetés mélységében tömör magágy és a legfelső talajrétegben porhanyós talaj készítése.

A kompaktorok félig függesztett kivitelben, 4,3 és 6 méter munkaszélességgel rendelhetők. A közúti szállítás könnyítése érdekében a gép hidraulikusan 3 méteres szállítási szélességre csukható össze. A gép egymás mögött elhelyezett – de egy egységbe foglalt – egymástól elmozdulni képes, különböző feladatú eszközökből áll. Ezek sorrendben a következők: simítóval ellátott, pálcás hengerborona, három sorban elhelyezett rugós-kapás, vagy két soros lúdtalpkapás egység, pálcás hengerborona simítóval és Crosskill henger. A kompaktor rugóbiztosítású traktorkerék-nyomlazítóval is felszerelésre került.

A művelő eszközöket tartó keret csuklósan kapcsolódik a fő vázhoz, ezáltal önbeállóan követi a talaj egyenetlenségét. A pálcás hengerboronák a talajhajtás következtében fejtik ki aprító, tömörítő hatásukat és mélységhatároló szerepüket. Gyomos talajok esetén célszerű lúdtalpkapás változatot alkalmazni. Erősen szármaradványos talajon a lúdtalpkapás egység helyére rugós-kapás egység szerelhető, amely növeli az átömlési keresztmetszetet, így csökkentve az eldugulás veszélyét.

A gép rugós- illetve lúdtalpkapás kivitelben egyaránt megrendelhető. A pálcás hengerboronák és a Crosskill henger vonóerőszükséglete kicsi, mivel a talajon gördülve dolgoznak. Porhanyításuk intenzívebb, mint a fogasboronáké, ugyanakkor eltömődésre – optimális talajnedvesség esetén- kevésbé hajlamosak. Speciális talajviszonyoknál a simítók leszerelhetők. A KMG típusú kompaktorokhoz kifejlesztett – külön rendelhető – pálcás hengerboronasor a Crosskill hengersor helyére építhető be.

Használatát a tavaszi magágykészítésben, vagy nedvesebb körülmények között, a tömörödésre hajlamos területen javasoljuk, ahol a könnyített henger kevésbé tömöríti vissza a magágyat és aprómorzsás talajfelszínt alakít ki.

Aprómorzsás talajfelszínt alakítanak ki és a kikelt gyomokat a talajfelszínre dobják. A vetés mélységében tömörítő hatást fejtenek ki, amelynek következtében tömör, nedves talajréteg képződik.
A talajállapothoz és művelési feladathoz optimalizálható a művelőelemsor-elrendezés. A KMG 4,3 FF típusnál külön rendelhető hátsó hárompont-függesztő berendezés a kapcsolt gépként történő üzemeltetéshez.
TípusnévKühne KMG-4,3FF
Munkaszélesség4300mm
Szállítási szélesség3000mm
Munkasebesség8 - 12km/h
Munkamélységmax. 120mm
Hengerborona átmérője350mm
Croskill-tömörítő átmérője400mm
Tömeg3660kg
Szükséges traktor teljesítmény (min.)95 (130)kW (LE)
TípusnévKühne KMG-6FF
Munkaszélesség6000mm
Szállítási szélesség3000mm
Munkasebesség8 - 12km/h
Munkamélységmax. 120mm
Hengerborona átmérője350mm
Croskill-tömörítő átmérője400mm
Tömeg4400kg
Szükséges traktor teljesítmény (min.)132 (180)kW (LE)